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No. Question Answer 

1.  
With reference to the above mentioned project, 

we think that the selection criterion 21.3): 

"The candidate has provided services 

under at least two (2) contracts (the 

candidate's portion equal to or greater 

than 1,000,000 EUR in each contract) 

which included developing and/or 

implementing at least one strategy 

and/or action plan or equivalent 

document(s) to improve legal 

harmonization and/or implementation 

capacity pertaining to any of the two 

fields (i.e. i and/or ii) described in item 

7 in the context of integration with the 

EU of candidate or potential candidate 

countries which was implemented at any 

moment during the reference period", 

doesn't respect the principle of the "widest 

possible participation" set out by article 3.3.1 of 

the PRAG for Service Contracts as well as that it 

is against the General Principles of the Selection 

Criteria set out by the PRAG in article 

2.4.11.1.1., concerning the obligation to the 

Contracting Authorities "to draw up clear and 

non-discriminatory selection criteria". 

 

In fact, article 2.4.11.1.1 shows several 

"examples of criteria not to be used" among 

which the following: 

1. Requesting technical experience 

relating to EU projects only, as 

this may in general be regarded 

as discriminatory; 

Please refer to Contracting Authority's 

Corrigendum No 1 due to be published on 

20 June 2017. 

The purpose of the Corrigendum No 1 is to 

amend Article 21.3 of the Contract Notice 

to read as follows: 

"21(3).  Technical capacity of 

candidate (based on items 5 and 6 of the 

application form). The reference period 

which will be taken into account will be the 

last five years from submission deadline. 

The candidate has provided services under 

at least one (1) contract (the candidate's 

portion equal to or greater than 1,000,000 

EUR in each contract) which included 

developing and/or implementing at least 

one strategy and/or action plan to improve 

legal harmonization and/or implementation 

capacity pertaining to the alignment with 

the EU acquis in any of the following 

areas: agriculture, rural development, food 

safety, veterinary and phytosanitary policy, 

which was implemented at any moment 

during the reference period. 

This means that the project the candidate 

refers to could have been started or 

completed at any time during the indicated 

period but it does not necessarily have to be 

started and completed during that period, 

nor implemented during the entire period. 

Candidates/tenderers are allowed to refer 

either to projects completed within the 

reference period (although started earlier) 

or to projects not yet completed. In the first 

case the project will be considered in its 

whole if proper evidence of performance is 

provided (statement or certificate from the 

entity which awarded the contract, proof of 
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2. Requesting prior experience in 

the partner country, unless 

specific justification is provided, 

as this could in general be 

regarded as discriminatory; 

3. Requesting technical experience 

in an overly prescriptive 

manner which effectively 

restricts the number of eligible 

candidates to one or a few 

firms, 

seems to us to describe criterion 21.3) for this 

procedure. 

 

In our opinion, the above case n. 1 is applicable 

because only EU funded contracts, particularly 

in the IPA framework, could have provided the 

requested experience to consultants. 

Then, case n. 2 is applicable because criterion 

21.3) stipulates a discriminatory boundary, that 

is the IPA framework (and particularly the 

Balkans), limiting the eligible experiences at a 

regional level where the related territory can be 

comparable to a single country: saying that the 

experience must be gained in "EU candidate or 

potential candidate countries" covered by the 

same implementation framework is just the same 

as "requesting prior experience in the partner 

country".  

Eventually, case n. 3 is applicable because 

during the years, and particularly during the last 

five years, only a few number of EuropeAid 

contractors could have been awarded of such 

eligible contracts.  

 

According to this, we ask you to kindly change 

selection criterion 21.3), allowing also the 

experiences in the relevant fields in EU Member 

States to be considered eligible for this 

qualification, enabling the participation of a 

much larger number of European companies and 

organizations that could apply their significant 

best practices for the best implementation of the 

contract. 
 

final payment). In case of projects still on-

going only the portion satisfactorily 

completed during the reference period 

although started earlier will be taken into 

consideration. This portion will have to be 

supported by documentary evidence 

(similarly to projects completed) also 

detailing its value. If a candidate/tenderer 

has implemented the project in a 

consortium, the percentage that the 

candidate/tenderer has successfully 

completed must be clear from the 

documentary evidence, together with a 

description of the nature of the services 

provided if the selection criteria relating to 

the pertinence of the experience have been 

used. 

If more than 8 eligible candidates meet the 

above selection criteria, the re-examination 

criteria shall be as follows: 

 the total number of the reference 

projects found eligible under 21.3 and 

in case of equality on this criterion, 

then 

 the value of the eligible part (the 

proportion carried out by the 

candidate) of the projects found 

eligible under 21.3. 

Previous experience which caused breach 

of contract and termination by a 

Contracting Authority shall not be used as 

reference.  

An economic operator may, where 

appropriate and for a particular contract, 

rely on the capacities of other entities, 

regardless of the legal nature of the links 

which it has with them. It must in that case 

prove to the Contracting Authority that it 

will have at its disposal the resources 

necessary for performance of the contract, 

for example by producing a commitment on 

the part of those entities to place those 

resources at its disposal. Such entities, for 

instance the parent company of the 

economic operator, must respect the same 

rules of eligibility - notably that of 

nationality – and must fulfil the same 

relevant selection criteria as the economic 

operator. With regard to technical and 

professional criteria, an economic operator 

may only rely on the capacities of other 

entities where the latter will perform the 

works or services for which these capacities 
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are required. With regard to economic and 

financial criteria, the entities upon whose 

capacity the tenderer relies, become jointly 

and severally liable for the performance of 

the contract." 

 

 


